Řemesla pro Váš dům a zahradu


Kolik co stojí aneb zázraky se dějí jen vyjímečně

29.03.2010 13:22

      Na podezřele levné nabídky některých dodavatelů je třeba hledět s vědomím, že zázraky se dějí jen vyjímečně. Ceny základních stavebních materiálů jsou v celé České republice zcela srovnatelné. Jednotliví prodejci se ve své nabídce liší pouze nepatrně podle získaných rabatů od výrobců a v závislosti na nákladech na dopravu. Kdo hodlá nabídnout odpovídající službu jako konkurence, neměl by se cenou výrazně lišit. To, co za jistých okolností někdo může ušetřit na poněkud levnější pracovní síle například ze zahraničí, musí na druhé straně investovat do ubytování, přesunu kapacit a podobných vícenákladů.

     Průměrné ceny práce dělníků ve stavebnich profesích se podle výsledků šetření statistického úřadu za poslední rok změnily jen nepatrně. Současná průměrná hodinová sazba zedníka je 189 Kč, kopáče 165 Kč a napřklad tesaře 200 Kč. V každé seriozní firmě je v tomto obnosu samozřejmě obsaženo i sociální a zdravotní pojištění, daně, podíl rezervy na dovolenou, pořízení pracovních a ochranných pomůcek, podíl spotřebních nákladů na nářadí a mechanizaci, podíl výrobní a správní režie, i zisk nezbytný k dalšímu rozvoji firmy. Při tomto podrobnějším pohledu je zřejmé, že firma musí své náklady rešit spíše úkolovou mzdou, obchodními rabaty a podobnými mechanizmy, neboť hodinové sazby ve stavebnictví jsou stále relativně nízké. Vzpomeňme jen, že při návštěvě autoservisu se nad účtovanou hodinovou sazbou mechanika ve výši 800 Kč nikdo z nás nijak nepozastavuje.

     Naopak při stavbě nebo opravě domu budeme možná usilovně hledat cesty, ak celý proces zlevnit. Možná skončíme u živnostníka, který si hodlá fakturovat dejme tomu 130 Kč na hodinu, pokud mu dáme najevo, že netrváme na daňovém dokladu, tak možná dokonce i výrazně méně. Ale dotyčný vlastně prodává pouze své ruce. Dokonce nemusí odvést dobrou práci, odpovídajících záruk se pak nedomůžeme. Firma však v ceně nabízí mimo jiné i odborné vedení a často komplexní dodávku na klíč včetně koordinace všech řemesel.

     Před podpisem jakékoli smlouvy o stavební dílo doporučujeme podrobně si projít celý rozpočet a nechat si specifikovat od dodavatele veškeré položky, které v rozpočtu chybějí. V opačném případě se může investor později velmi podivovat, že firma požaduje další peníze mimo splátkový kalendář. Každý rozpočet by měl být vždy spočítán tak, aby obsahoval finanční vyjádření všeho, co obsahuje stavební dokumentace.

 

 Informativní ceny běžných stavebních prací ve standardním provedení najdete zde: ceny stavebních prací.doc (42,5 kB), více o cenách stavebních prací na https://cenik-praci.info/

 

 (poznámka: text publikován na www.garten.cz Inq. Romanem Brabcem a také na www.novydum.cz)

—————

Zpět